مقالات, مواد غذایی

شیر گاو از چه موادی تشکیل شده است؟ بررسی ترکیبات شیر

ترکیبات شیر

در این مطلب به بررسی ترکیبات شیر و مواد تشکیل دهنده شیر گاو میپردازیم.


شیر :

شیر تنها ماده ی موجود به صورت طبیعی است که غذای کامل به حساب می آید!

این غذای با کیفیت ، هر سه ماده ضروری برای بدن از جمله پروتئین ، کربوهیدرات و چربی را در خود دارد.

سال هاست که این ماده ارزشمند در وعده های غذایی اکثر افراد قرار دارد.


ترکیبات شیر گاو :

1- آب :

اکثر حجم شیر (88%) را آب تشکیل می‌دهد و تنها 12% ماده خشک دارد.

2- کربوهیدرات :

4.8% شیر کربوهیدرات از نوع لاکتوز است که نوعی قند پیچیده به حساب می آید ، شیرین کنندگی و کالری کم و شاخص گلایسیمی پایینی دارد.

لاکتوز توسط آنزیمی به نام لاکتاز در معده هضم میشود؛ برخی از افراد توانایی هضم این قند را ندارند و با مصرف شیر دچار مشکلات گوارشی میشوند.

لاکتوز بر خلاف ساکارز(شکر) ، قند خون را بالا نمیبرد و باعث افزایش کلسیم نیز میگردد.

3- چربی :

چربی 3.9% شیر را تشکیل میدهد ، که حاوی 2.4% اسید های چرب اشباع و 1.1 درصد اسید های چرب غیر اشباع است.

چربی موجود در شیر حاوی امگا3 و ویتامین های A و D میباشد و اما مضرات آن هنوز قطعی نشده است. اما مصرف به اندازه چربی شیر در رژیم غذایی هیچگونه مشکلی در پی نخواهد داشت و باعث افزایش چربی خون نمیشود.

4- پروتئین شیر :

3.2% شیر از پروتئین تشکیل شده است.

کازئین و وی پروتئین های تشکیل دهنده ی شیر هستند که کامل ترین پروتئین های طبیعی به شمار می آیند.

کازئین و وی تمام آمینو اسید های ضروری برای بدن انسان را دارند و دارای مقادیر زیادی گلوتامین میباشند که فواید بسیار زیادی دارد.

سرعت جذب کازئین و وی

نمودار سرعت جذب پروتئین وی و کازئین

کازئین:

80% پروتئین شیر از کازئین است که یک پروتئین دیر هضم و با جذب زمان بر است.

کازئین برای هضم شدن ، در حدود ۲ الی ۳ ساعت در معده باقی میماند و جذب آن تا ۱۰ ساعت به طول می انجامد!
به دلیل اینکه پروتئین در بدن ذخیره نمیشود ، کازئین میتواند منبع خوبی برای دریافت پروتئین در ساعات طولانی مدت باشد!

در نتیجه میتوان از مقادیر بیشتری کازئین در هر وعده پروتئینی استفاده کرد.

وی پروتئین :

20% پروتئین شیر نیز از نوع پروتئین وی است.
پروتئین وی جذب بسیار سریعی دارد (در حدود 45 دقیقه) و همچنین به هضم نیاز ندارد و از معده عبور میکند!

دفع زود هنگام در صورتی که بدن به پروتئین نیازی نداشته باشد از معایب وی است.

آمینو اسید های پروتئین وی و کازئین

آمینواسید های تشکیل دهنده پروتئین وی و کازئین

همانطور که در تصویر بالا میبینید کازئین و وی هر دو سرشار از آمینواسید های ضروری از جمله آمینواسید های رشته ای BCAAs و آمینو اسید های غیر ضروری از جمله گلوتامین میباشند.

به دلیل مقایر متفاوت آمینواسید ها در هر پروتئین ، بهتر است جهت تنوع در رژیم غذایی و خارج شدن از یکنواختی هر دو پروتئین مصرف شود.

5- املاح :

نمک و کلسیم از جمله مهم ترین املاح موجود در ترکیبات شیر است.

در هر لیوان شیر در حدود ۳۰۰ میلی گرم کلسیم وجود دارد که میتواند ۳۰ درصد نیاز روزانه به کلسیم در بدن را تامین کند.

مقدار نمک موجود در شیر نیز به صورت استاندارد است و مشکلی در مصرف آن برای افراد با فشار خون زیاد ، وجود ندارد.


جمع بندی :

با توجه به مواد تشکیل دهنده شیر نتیجه میگیریم ، این ماده ارزشمند میتواند مقدار زیادی از نیاز ما را به پروتئین و کلسیم تامین کند و در سلامتی و تناسب اندام موثر باشد.

پس اگر در رژیم تغذیه ای خود کمبود پروتئین دارید ، شیر بهترین مکمل برای جبران این کمبود است.

1 نظر در “شیر گاو از چه موادی تشکیل شده است؟ بررسی ترکیبات شیر

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *