مقالات تغذیه و سلامتی

MPC چیست؟ – پودر پروتئین تغلیظ شده شیر چگونه ساخته می‌شود؟

Milk Protein Concentrate یا  پودر پروتئین تغلیظ شده شیر (به اختصار MPC) ماده ای است که حاوی مقادیر زیادی پروتئین شیر (نسبت 1 به 4 وی و کازئین) است.

mpc با فرایند پیچیده ای از شیر گاو حاصل می شود؛ از نکات مثبت mpc عدم وجود مواد شیمیایی در فرآیند تولید است!

mpc

نحوه تولید mpc


ترکیبات شیر گاو کامل:

شیر گاو تنها غذای کامل و طبیعی موجود در جهان است ، که تمام نیاز انسان از جمله کربوهیدرات ، پروتئین و چربی را تامین میکند!

مواد تشکیل دهنده ی شیر گاو:

88% آب ، 3.2% پروتئین ، 3.5% چربی ، 4.8 درصد کربوهیدرات از نوع لاکتوز (قند شیر)

پروتئین موجود در شیر (وی و کازئین) بالاترین میزان را در میزان آمینو اسید های ضروری و سازگار با بدن انسان دارد.

پروتئین تخم مرغ (آلبومین) در رده ی بعدی سازگار ترین پروتئین ها قرار میگیرد.

همچنین کلسیم موجود در شیر و مشتقات آن به خوبی جذب میگردد تا از پوکی استخوان ها جلوگیری کند.


پیشنهاد مطالعه: بررسی سفیده تخم مرغ و تاثیر آب بر رشد عضلات


مراحل تولید MPC :

1- جدا سازی چربی شیر

پودر پروتئین تغلیظ شده شیر

دستگاه خامه گیر

دستگاه خامه گیر

پس از فرایند پاستوریزاسیون ، شیر وارد دستگاه سپراتور یا خامه گیر میشود.

تقریبا تمامی 3.5 درصد چربی موجود در شیر با استفاده از نیروی گریز از مرکز (سانترفیوژ) داخل این دستگاه ، جدا سازی شده و به شکل خامه به صورت جداگانه به فروش میرسد.

در این مرحله شیر اسکیم (بدون چربی) حاصل میگردد که دارای درصد بالاتری از لاکتوز و پروتئین است.

طعم شیر کامل به دلیل وجود چربی ها ، از شیر اِسکیم مطلوب‌تر است. 

2- کاهش لاکتوز

دستگاه اولترافیلتراسیون

دستگاه اولترا فیلتراسیون

پودر پروتئین تغلیظ شده شیر

پودر پروتئین تغلیظ شده شیر

 

در این مرحله شیر اسکیم وارد دستگاه اولترافیلتراسیون میگردد.

این دستگاه که به اختصار uf نام دارد با ایجاد فشار و عبور شیر از داخل ممبران (غشای انتخابی) باعث جداسازی لاکتوز از شیر اسکیم میشود.

پس از انجام این فرایند ، پروتئین شیر حاصل میگردد که مخلوط در آب است.

3- کاهش رطوبت

دستگاه خشک کن پاششی

دستگاه خشک کن پاششی

 

 

دستگاه خشک کن افشان (spray dryer) ، که به روش پاششی رطوبت موجود در پروتئین شیر را کاهش داده و آن را تبدیل به پودر میکند.

مزایای این دستگاه خشک کردن بدون تغییر ماهیت ماده میباشد.

این آخرین مرحله از تولید پودر mpc میباشد که پروتئین آن بین 60 تا 80 درصد تغلیظ شده است.


ویژگی های mpc :

  • وزن نسبی کمی دارد و روی آب شناور باقی میماند.
  • حلالیت پایینی در آب دارد و به سختی مخلوط میگردد.
  • به دلیل نداشتن قند و چربی بدون طعم میباشد.
  • در مراحل ساخت mpc ، از مواد شیمیایی استفاده نگردیده است.
  • عدم وجود رطوبت باعث میشود ماندگاری این محصول بدون مواد نگهدارنده طولانی مدت باشد.
  • وجود کازئین در این محصول باعث میگردد هضم آن زمان بر باشد؛ اما تاثیر گزاری بلند مدت از ویژگی های منحصر به فرد کازئین است.

پیشنهاد مطالعه: نقد و بررسی پروتئین تغلیظ شده شیر پگاه


جمع بندی:

پودر پروتئین تغلیظ شده شیر یک مکمل طبیعی و بدون مواد شیمیایی است که برای مصارف بدن سازی و تکمیل کننده ی تغذیه قابل استفاده میباشد.

بدون محدودیت سنی قابل مصرف است و مضراتی در پی نخواهد داشت.

ترکیبات mpc دقیقا مشابه ترکیبات شیر است که چربی و قند آن کاهش زیادی داشته است.


پیشنهاد خرید: مکمل mpc پگاه

1 نظر در “MPC چیست؟ – پودر پروتئین تغلیظ شده شیر چگونه ساخته می‌شود؟

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *